Kako lahko učinkovito spremenim svoje navade?


Vsak dan se soočamo z izzivi in priložnostmi, ki oblikujejo naše življenje. Velik del naših odločitev in dejanj pa je pogosto odvisen od navad, ki smo jih razvijali skozi leta. Navade so kot nevidne sile, ki nas usmerjajo v vsakdanjem življenju. Razumevanje njihovega vpliva in moči je ključnega pomena, če želimo slediti poti osebnega uspeha.

Sprememba navad je ključnega pomena, ko želimo svoje življenje spremeniti, npr. živeti bolj zdravo, povečati produktivnost, izboljšati počutje in odnose z drugimi. Uvajanje pozitivnih navad je odločitev za boljše življenje.

Morda si želite živeti bolj zdravo, opustiti katero od škodljivih navad ali pa več časa nameniti družini. Spremembe so možne, pri tem pa nam lahko pomembno pomaga poznavanja delovanja možganov. Njihova bistvena in najbolj osvobajajoča lastnost je namreč plastičnost. To pomeni, da se naši možgani neprestano spreminjajo.

Preglejmo skupaj nekaj učinkovitih tehnik za vključevanje novega vedenja v naše življenje:

  1. Razmislite, opazujte sami sebe: kaj vam stare navade dajejo? Je to občutek varnosti, predvidljivosti? Kaj starim navadam daje moč, da ostajajo v našem življenju? Če si odgovorite na ta vprašanja, boste verjetno lahko našli nove navade, ki bodo zagotovile podobne občutke.
  2. Določite jasne cilje: dobro je, če cilje določamo po metodi SMART, to pomeni, da so cilji specifični, merljivi, dosegljivi, realni in časovno omejeni. So vaši cilji skladni s temi zahtevami?
  3. Zamenjajte slabe navade z dobrimi: če slabo navado direktno zamenjamo z dobro, je veliko več možnosti, da jo bomo lahko ohranjali skozi daljše obdobje. Zamenjajte npr. sladki prigrizek za sadje.
  4. Začnite z majhnimi spremembami: velike spremembe si preoblikujte v več manjših sprememb in s tem v več manjših novih navad. Naj vas celoten način življenja, sestavljen iz vsakdanjih malih opravil, privede do želenega cilja.
  5. Spremljajte in ocenjujte napredek: redno ocenjevanje prehojene poti je ključno. Preglejte, kako ste se držali načrta zadnja dva tedna. Kaj vas je pri uresničitvi oviralo? Kako lahko to preprečite? Kaj ne deluje?
  6. Poiščite podporo okolice: če vas ljudje, ki so ob vas, vabijo v tiste navade, ki jih želite opustiti, jim iskreno povejte o svojih načrtih. Živite svoje življenje. Tisti, ki vas imajo radi, bodo to sprejeli in vas podprli.
  7. Naučite se prebroditi težke trenutke: padci ali trenutki slabosti so del procesa. Nič hudega, če kdaj ne gre ali če ste zapadli v stare vzorce. Pogumno pojdite spet na novo zastavljeno pot.
  8. Bodite potrpežljivi: Rim ni bil zgrajen v enem dnevu in prav tako se nove navade ne morejo vsidrati v naše živjenje v kratkem času. Bistvena je glavna rdeča nit, ki se je v življenju držite.

Spreminjanje navad je proces, ki zahteva disciplino, predanost in vztrajnost. Vsak uspeh, pa naj bo še tako majhen, je korak v pravo smer. Pozitiven odnos do spreminjanja navad nam naredi to pot lažjo.

Poskusite danes, ne jutri. Cilji so za vogalom.

Avtorica: Irena Stubelj Marinič,

kognitivno-vedenjska svetovalka