Izobraževalni program iz terapije s pisanjem

Ali je pisanje lahko oblika terapije pri reševanju življenjskih težav, pri osebni rasti in razvoju? – Lahko. Pisanje kot oblika (samo)terapije je preprosta metoda, ki človeku pomaga doseči duševno olajšanje in notranji mir. Pisanje je odlična podpora za učinkovito soočanje z vsakodnevnimi življenjskimi izzivi, težavami, stresom, strahovi, slabimi partnerskimi odnosi in različnimi travmatičnimi situacijami.

Terapija s pomočjo pisanja sodi v področje učenja življenjskih veščin in predstavlja sistem izobraževanja, ki razvija notranjo komunikacijo, sproščanje misli in čustev skozi duhovno rast ter razvoj kreativnih, mentalnih in čustvenih potencialov. Pisanje je nadvse uporabna oblika pomoči, saj jo je mogoče uporabiti kadarkoli in kjerkoli. Potreben je le papir, pisalo in veliko dobre volje, da pisec začne potovanje samospoznavanja. Uporaba pisanja v terapevtske namene je učinkovit način samopomoči in odlično orodje strokovnjakov za nudenje strokovne podpore ljudem v stiski in tistim, ki si želijo osebne rasti ter razvoja. 

Izobraževanje je namenjeno psihoterapevtom, psihosocialnim svetovalcem, psihologom, zdravstvenim, socialnim in pedagoškim delavcem ter študentom omenjenih smeri, ki bodo nova znanja lahko s pridom uporabljali pri svojem vsakodnevnem delu.  

V izobraževalni program se lahko vključi tudi druga zainteresirana javnost. Vabljeni tudi posamezniki, nagnjeni k introspekciji, razmišljanju, kreativnosti in analizi lastnih misli ter občutkov. Sveža znanja bodo v veliko korist tudi osebam, ki so doživele čustveni stres, travmo in vsem, ki si želijo izboljšati kakovost svojega življenja.

Program je izrazito aplikativno naravnan. 

Pisanje kot obliko pomoči lahko uporabnik izvaja kadar koli začuti potrebo – doma, v parku, v pisarni, v terapevtski sobi ali svetovalnici … Zadostuje, da ima na voljo pisalo in papir, tablico ali računalnik. Pomembno je, da se pisanje izvaja v mirnem prostoru, ki omogoča, da pisca nihče ne moti in da lahko svoje misli ter najglobje občutke brez ovir prenese na papir. 

Ljudje se v vsakodnevnem življenju v resnici ne pogovarjamo o mnogih osebnih stvareh ali težavah, ker menimo, da bi to lahko škodovalo našemu odnosu z drugimi ljudmi. Korist pisanja je v tem, da se ne izpostavljamo takšnemu tveganju. Obenem je pisanje učinkovita pomoč pri emocionalni razbremenitvi, ko pogovor z drugo osebo ni (več) mogoč. Piscu lahko pomaga, da se odpre, ko čuti, da ni nikogar, s katerim bi se lahko pogovarjal o stvareh, ki ga obremenjujejo. Piše lahko kadarkoli misli, da bi mu to lahko pomagalo. Pisanje je ustvarjalni analgetik za bolečino duše. »Ekspresivno pisanje« je treba razumeti kot orodje, ki je vedno na razpolago. Obenem zapisovanje intimnih doživljanj daje možnost za svežo perspektivo, pomaga razumeti nerazumljivo in pogosto pripelje do novih uvidov ter spoznanj, saj omogoča vzpostavitev distance do tega, kar posameznika bremeni. Tako se teža občutkov zmanjša, posledično se z neprijetnimi čustvi oz. situacijo prične lažje in bolj konstruktivno ukvarjati.  

Ob zapisovanju misli in občutkov lahko pogosto opazimo, da se začetek močno razlikuje od zaključka zapisanega. Pisanje namreč ne preoblikuje zgolj tega, kar zapišemo, temveč tudi naš način razmišljanja. Znano pa je, da spremembe v razmišljanju prinašajo spremembe v počutju! 

  • Terapija s pisanjem kot metoda samopomoči v teoriji in praksi
  • Asociativno pisanje
  • Pripovedovanje zgodb v psihoterapiji in psihosocialnem svetovanju
  • Transakcijsko pisanje (Pisma za deževne dni)
  • Konstrukcija terapevtske zgodbe
  • Terapevtska proza ​​in terapevtska poezija
  • Vodenje terapevtskega dnevnika (Journalling)
  • Svinčnik piše s srcem (regulacija, razumevanje in izražanje čustev)
  • Kratke dnevne vaje

Dr. Darko Tadić je diplomiral iz dramaturgije, magistriral in doktoriral na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu. Deluje kot profesor na Visoki šoli za strokovno izobraževanje ICEPS v Beogradu in kot asistent pri predmetu Kreativno pisanje na Fakulteti za informacijske tehnologije (FIT) Pan evropske univerze Apeiron v Banja Luki. Je ustanovitelj in avtor spletne šole kreativnega pisanja in delavnic terapevtskega ter kreativnega pisanja. Je avtor več strokovnih knjig s tega področja. Predan je izobraževanju študentov o življenjskih veščinah, komunikaciji ter osebni rasti in razvoju. Izvaja webinarje, online in offline delavnice ter izobraževanja s prej navedenih področij.

Usposabljanje bo trajalo 6 mesecev. Srečanja s praktično delavnico bodo potekala enkrat mesečno, vsako prvo soboto v mesecu po 3 ure, od 10. do 13. ure.

Program se bo izvajal v naslednjih mesecih leta 2024: april, maj, junij, september, oktober in november.

Način izvedbe izobraževanja: online (prek aplikacije Zoom).

Metode dela: predavanja in delavnice s praktičnimi vajami.

Jezik: program bo potekal v srbskem jeziku. 

Cena: 540 eur na osebo. Možno je plačilo v dveh obrokih, prvi obrok je potrebno poravnati ob prijavi, drugega najkasneje do 4. 7. 2024.

PRIJAVE: za prijavo na izobraževanje izpolnite in podpišite prijavnico tukaj ter jo skenirano pošljite na info@kips.si ali v fizični obliki na naslov inštituta. Rok za prijavo je podaljšan do 4. aprila 2024.

Število udeležencev je omejeno. Izvedba usposabljanja je zagotovljena.

Za več informacij smo vam na voljo na e-naslovu info@kips.si in na telefonski številki 068 686 288.